Dočekana prva grupa hadžija u Sarajevu, očekuje se da do srijede stigne svih 1.680

Prva grupa bosanskohercegovačkih hodočasnika doputovala je iz Medine na Međunarodni aerodrom Sarajevo gdje su ih dočekali porodica i prijatelji.

Doček hadžija nakon Hadžijskog-bajrama, prema vjekovnoj tradiciji bh. muslimana, ima posebnu draž, uz ostalo i zbog običaja da se porodici i prijateljima podijele pokloni sa tog, prema vjerovanjima muslimana, svetog mjesta.

Rukovodilac Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u BiH muderris Nezim ef. Halilović je potvrdio da su hadžije sinoć, nakon oproštajnog tavafa, iz Mekke krenuli za Medinu i jutarnjim letom u 05.20 sati po lokalnom vremenu s tamošnjeg aerodroma krenuli u Sarajevo.

"Ministarstvo hadža Kraljevine Saudijske Arabije izdalo je potvrdu termina svih dvanaest letova za naše hadžije", kazao je ef. Halilović za Fenu.

Hadžija Mesib Karaman, koji se vratio s prvom grupom hadžija na Sarajevski aerodrom, izjavio je za Klix.ba kako bi poželio svakome da obavi petu islamsku dužnost hadž.

Hadžija Sejo Redžo iz Visokog je kazao kako je hadž neponovljivo iskustvo, neopisivo riječima.

Hadžinica Edina Karić zadovoljna je organizacijom hodočašća u Meku i Medinu, a za Klix.ba je kazala kako hadž za nju lično predstavlja krunu vjerovanja.

Predviđeno je da će nakon prve grupe, danas također biti organizovan još jedan večernji let čiji je dolazak na sarajevski aerodrom planiran u 21.40 sati.

U nedjelju i ponedjeljak bit će organizirana po četiri leta, dok je za utorak i srijedu planiran po jedan let, čime će biti okončan dolazak svih hadžija u Bosnu i Hercegovinu.

Iz Bosne i Hercegovine ove godine je petu islamsku dužnost, hadž, obavilo 1.680 vjernika. Samo Sarajevski muftiluk ima novih 138 hadžija.

radiotesanj.ba/klix.ba