Hifa Oil d.o.o. Tešanj: Kompanija zlata vrijedna

Vodeći distributer nafte i naftnih derivate u BiH, Hifa Oil d.o.o. dobitnik je priznanja Zlatni Bisnode certifikat bonitetne izvrsnosti

Kenan Ahmetlić izvršni direktor i član Uprave Hifa Oil d.o.o. Tešanj
Vodeći distributer nafte i naftnih derivate u BiH, Hifa Oil d.o.o. dobitnik je priznanja Zlatni Bisnode certifikat bonitetne izvrsnosti, prestižne potvrde najveće Evropske bonitetne kuće za kvalitet poslovanja koji može imati samo 3,8 posto bh. kompanija.
"Bisnode standard boniteta izvrsnosti jedan je od najboljih parametara pomoću kojih ćete se vrlo brzo upoznati sa poslovanjem jedne kompanije. Zato pomalo i laska kada postignete najviši standard ovakve bonitetne kuće", izjavio je Kenan Ahmetlić izvršni direktor i član Uprave, prilikom preuzimanja cetifikata.

Hifa-Oil d.o.o. posluje od 2002. godine i trenutno je jedan od najznačajnijih distributera naftnih derivata u BiH koji pokriva preko 20% tržišta BiH, a od 2009. nastupa i na tržištima regije, uključujući i Evropsku uniju. Prema relevantnim pokazateljima Hifa Oil je među 10 najvećih kompanija u BiH, računajući sva ekonomska područja i aktivnosti. Osim "bijelih" i "crnih" derivata Hifa-Oil ulazi i u nove segmente poslovanja komplementarne osnovnoj djelatnosti što omogućava i progresivniji razvoj. Svoje poslovanje uskladila je sa najvećim svjetskim standardima, podrazumjevajući sistem upravljanja kvalitetom (ISO 9001) i zaštitom okoliša (ISO 14001.) Kvalitet rada potvrđuje i partnerstvo sa skoro 200 kompanija u ovoj branši, kao i činjenica da može ostvariti značajnu poslovnu saradnju zahtjevnim poslovnim partnerima poput NATO-a i najvećih svjetskih avio kompanija kao što su Fly Dubai, Lufthansa Group, itd.

Izuzetan rast Hifa-Oil je postigla ulaskom u sektor maloprodaje, što potvrđuje ukupno 11 benzinskih pumpi otvorenih pod brendom Euro Oil u posljednje dvije godine. Vrijedi istaći investicije unutar same kompanije, ali i milionska ulaganja u okviru Hifa Oil Grupacije u kompanije kćerke Euro Metali i Euro Roal, koje su također nosioci Bisnode certifikata bonitetne izvrsnosti, te Euro Stil. Značajno ulaganje je i kupovina njemačke fabrike za proizvodnju PVC profila LB.Profile GmbH.

Na pitanja kako su postigli takav uspjeh, te kako uspjevaju održati kvalitet poslovanja Kenan Ahmetlić, direktor kompanije je odgovorio: "Uvijek smo vukli strateški neočekivane poteze. Znanjem i zalaganjem dokazali smo najprije sebi, a onda i drugima, da je uspjeh moguć, čak i u uvjetima kada ste sasvim mali. Bili smo strahovito brzi. Donosili smo odluke neočekivano brzo i kvalitetno. Sve to je doprinijelo tome da smo kreirali sistem poslovanja i korporativnog upravljanja koji je u cjelosti originalan. Mi smo danas vodeći domaći distributer nafte i naftnih derivate. I u ovoj godini smo nastavili sa rekordnim poslovanjem. U prvih šest mjeseci 2019. godine povećali smo promet za 20 posto u odnosu na isti period lani. Prošle godine distribuirano je ukupno 350.000 tona naftnih derivata, od čega je preko 155.000 tona putnih bitumena i mazuta. Više od 110.000 derivata distribuirano je u susjedne zemlje, uključujući zemlje Europske unije. Izvoz je realiziran na tržišta Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije. Pored izvoza 'crnih' derivata koji se razvija već 10 godina, više od četiri godine traje uspješan izlazak Hifa Oil na iznozemna tržišta i sa 'bijelim' naftnim derivatima."
radiotesanj.ba/klix.ba