Anesa Rakić (19) nastavila liječenje u Njemačkoj: Borba s rakom i sačuvani osmijeh

Anesa ima hrabrost da se suprotstavi groznom neprijatelju i uporna je dan za danom da ga pokori i nadamo se da će tako i biti.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Prije skoro godinu amputirana joj je ruka, ali to je nije obeshrabrilo da se i dalje bori. Na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu poznata fotografkinja Aida Redžepagić danas je fotografisala svakoga ko je to želio, a simbolično će novac od fotografija ići upravo za Anesino liječenje u Njemačkoj.



"Anesu poznajem kroz Udruženje 'Srce za djecu', upoznale smo se kroz razne aktivnosti koje sam tamo radila. Pratila sam proces njenog liječenja i ono što me najviše fascinira kod Anese jeste njena hrabrost. Generalno, djeca koja se liječe od karcinoma i njihovi roditelji su izuzetno hrabri. Kod Anese me fasciniraju njena sreća i ljubav prema životu, rijetko to viđam. Veselo pristupa svakom danu, svakom satu, svakoj osobi. Njoj su trenutno potrebna tri nova ciklusa liječenja. Ne znam koliko mi danas ovdje možemo sakupiti, ali ono što ja mogu donirati od sebe jeste vrijeme i vještina koju imam", kazala je Redžepagić.

Foto: T. S./Klix.baFoto: T. S./Klix.ba


Fikret Kubat, direktor Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka", kazao nam je da Anesa ima njihovu veliku podršku te da vjeruje kako će iz ove bitke izaći jača.

"Anesa ima veliku podršku Udruženja 'Srce za djecu', kao i svih bh. građana i uvijek ćemo joj biti na raspolaganju za sve što bude trebalo", kazao je Kubat.

Anesa Rakić, Foto. Aida RedžepagićAnesa Rakić, Foto. Aida Redžepagić


Prošle godine je upravo ova devetnaestogodišnjakinja krasila naslovnicu biltena udruženja, a ove godine postala je zvijezda bilborda.

Foto: T. S./Klix.baFoto: T. S./Klix.ba


"Anesa je oličenje hrabrosti i miline. Toliko velika da ispuni cijelu prostoriju svojim bivstvom. S njom ne možete biti tužni, prosto izvlači osmijeh iz vas. Anesa je u svom mladom životu preživjela sve. Sve s osmijehom. Anesa je heroj", poručuju iz udruženja.

U oktobru 2017. godine Anesa je imala 16 godina kada se njen život promijenio iz korjena, uslijedila je prva operacija, druga operacija, hemoterapija, opadanje, a potom i potpuni gubitak kose. Nakon devet mjeseci došao je kraj njenim hemoterapijama i sva sretna Anesa je otišla kući na terapiju održavanja u trajanju od šest mjeseci.

Vratila se normalnom životu, prijateljima, školi..., počela je planirati ljetovanje, a potom su svi njeni snovi, želje i planovi pali u drugi plan kada je jedno jutro njena ruka pomodrila i stvorila su se dva mala čvorića. Sve ponovo ispočetka, Anesa se morala vratiti u Sarajevo na daljnje pretrage, kada je boravila u Roditeljskoj kući u kojoj je pronašla veliku podršku, pomoć i ljubav.

Foto: T. S./Klix.baFoto: T. S./Klix.ba


Nakon određenog vremena njeno liječenje ponovo je nastavljeno u Njemačkoj. Anesa ima hrabrost da se suprotstavi groznom neprijatelju i uporna je dan za danom da ga pokori i nadamo se da će tako i biti.
klix.ba