HISTORIJA TEŠNJA-EMINAGIĆA KONAK

Eminagića konak je najstariji i najljepši objekat porodičnog graditeljskog naslijeđa u Tešnju. Na prvom geodetskom snimanju Tešnja 1882. godine ucrtan je i ovaj objekat.

Pretpostavlja se da je sagrađen prije 1860. godine. Pripadao je porodici Eminagića, bogatih veleposjednika i trgovaca. Eminagići su u kući živjeli do osamdesetih godina prošlog stoljeća. Nakon toga, kuća je potpuno oronula.

U takvom devastiranom stanju, objekat Eminagića konaka je otkupila općina Tešanj i pokrenula inicijativu za njegovom obnovom. Konak se sastoji od magaze, prizemlja i sprata.

IObnova kuće je počela 2005. godine zahvaljujući finansijskoj podršci vlade FBiH, a završne radove na unutrašnjem uređenju objekta finansirala je vlada kraljevine Španije kroz projekat MDGF. U junu 2005. godine historijska građevina-Eminagića konak je na osnovu Odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, proglašena nacionalnim spomenikom.

Konak se sastoji od magaze, prizemnog dijela i kata. Trenutno se u magazi Eminagića konaka nalaze izložene poljoprivredne alatke, kao i alatke i proizvodi grnčarskog i kovačkog zanata, koje su uposlenici Muzeja Tešanj uglavnom nabavili skupljanjem na terenu.

U prizemnom dijelu konaka nalazi se sedam prostorija u kojima JU Muzej Tešanj organizira razne kulturne manifestacije. Prizemni dio kuće je bio funkcionalan i prilagođen svakodnevnim potrebama ove begovske porodice. Sprat je imao rezidencijalnu svrhu i znatno je luksuznije izgrađen i opremljen. Svaka prostorija u objektu Eminagića konaka je imala svoju namjenu. Neke prostorije su bile krajnje svrsishodne i funkcionalne, dok su neke bile oličenje komfora i bogatstva, specifične za tadašnje begovske porodice i kulturu življenja. Jedna od soba s elementima komfora je na katu konaka. To je jugozapadna ili tzv. begova soba. U njoj je sačuvano šiše s rozetom. Soba pruža fantastičan pogled na tešanjsku Gradinu i čaršiju. Pored ove sobe, na katu konaka još se nalaze divanhana, četiri sobe, mali dimaluk, dva hodnika i abdesthana. U budućnosti se planira formirati stalni etnološki postav s originalnim predmetima iz etnološke zbirke. radiotesanj.ba