STRAŠNO: U BiH U BOLNICI ZAMIJENJENE BEBE

U bolnici ‘Dr. fra Mato Nikolić’ u Novoj Biloj nepažnjom medicinskih sestara zamijenjena su novorođenčad.

Ovo, u najmanju ruku traumatično iskustvo preživjele su majke iz Novog Travnika i Žepča, koje su se u bolnici u Novoj Biloj porodile istog dana, piše Dnevni avaz u današnjem izdanju.

Događaj se desio prije dva mjeseca, a za njega se saznalo nakon anonimne dojave novinarima, u kojoj se tvrdi da su sestre prilikom kupanja zamijenile narukvice bebama, zbog čega je došlo do zabune. Kako su bebe rođene istog dana, majke su ležale u istoj sobi, a istog dana su dobile i otpusna pisma.

Jedna od majki je, navodno, prije odlaska iz bolnice primijetila da je beba koja joj je vraćena s kupanja drugačija, odnosno da ima mnogo više kose nego dan ranije.

- Medicinske sestre rekle su joj da griješi i poslale je kući. Greška je otkrivena slučajno,nakon nekoliko dana kada je beba došla na kontrolu. Doktor je primijetio da se kilaža bebe ne slaže sa trenutnim stanjem i otpusnom listom, jer je nemoguće da beba toliko poraste za samo nekoliko beba - stoji u anonimnom pismu novinarima.

Nakon što je doktor tražio da se detaljno provjeri o čemu se radi, majkama je saopšteno da bebe nemaju istu kilažu i visinu kao na otpusnom listu. Direktor bolnice doktor Velimir Veljan potvrdio je novinarima da se ovaj događaj desio, ali tvrdi da je cijela priča trajala mnogo kraće.

- Zamjena je trajala svega sat vremena, a ne nekoliko dana. Tačno je da se to desilo, bebe su rođene na isti dan, a istog dana su bile spremne da idu kući. Sestra je greškom zamijenila narukice. Kad su žene otišle, primijetili smo grešku i pozvali smo ih - tvrdi Veljan.

Dodaje kako su roditelji bili u šoku, jer je riječ o ružnom iskustvu. Glavna sestra bolnice u Novoj Bili je kažnjena i smijenjena s te pozicije.

- Premještena je na drugi odjel, kao i sestre koje su radile u vrijeme spornog događaja - potvrdio je direktor bolnice Velimir Veljan. 


radiotesanj.ba/hayat.ba