Rukotvorine i dasak umjetnosti u srcu Tesnja

Moja danasnja gosca samo jednim parom zlatnih ruku pravi sve o cemu obican covjek moze samo sanjariti uz popodnevnu kafu.
Pa gdje je sve pocelo i ko se krije iza ovih vibrantnih umjetnina koje nam svima drze paznju?
"Zovem se Amela Prnjavorac. Rodjena i odrasla u Tesnju. Po profesiji sam profesorica bosanskog jezika i knjizevnosti, a radim u Gimnaziji "Musa Cazim Catic". " Kazala je Amela.
Prica mi kako ljubav prema crtanju i slikarstvu vuce jos iz srednjoskolskih dana. Knjizevnost i porodica su ipak dosli na prvo mjesto. Amela je danas supruga i ponosna majka troje djece.
Sta jos krije u carobnoj basti ocvaloj talentom i kvalitetima i kako je umjetnost u ovom slucaju nasla nju, ispricala mi je u nastavku:
"Sve je krenulo 13.7.2020. na dan mog rodjendana. Moja radna kolegica i dobra drugarica poklonila mi je solju koju je nabavila u drugome gradu specijalno za tu priliku. Nikada do tad nisam vidjela nesto tako lijepo. Odusevila sam se. Ljepota jedne solje oborila me s nogu. Morala sam saznati vise." Objasnila mi je Amela.
Nakon pomne istrage po internetu, Amela je pogledala par "tutorijala" i shvatila je da umjetnost u koju se zaljubila na prvi pogled jeste Mandala.
"Imala sam osjecaj da se pronalazim u ovome. Kao da bih to mogla. Privuklo me i jednostavno sam morala da probam." Prica mi Amela.
U razgovoru sa drugaricom koja je pokrenula skriveni talenat u Ameli, odlucila se da crtanje prvo proba na keramici. U znak podrske na poklon je dobila i prve boje. Prve radove napravila je samo za svoju dusu, a uskoro se i suprug pridruzio akciji. Amela mi sa osmijehom prica koliko je gradova obisao da bi nasao onu pravu nijansu.
Kada se vec nanizalo par radova, Amela je na nagovor svojih najblizih napravila Facebook stranicu "Art from Love by Amela".
"Nase sugradjanke prve su se odlucile na poruzdbinu. Te divne dame i njihovu podrsku necu zaboraviti nikada. Ubrzo su poruke pocele stizati i iz drugih gradova. Znate, uz drustvene mreze mnogo je lakse ostvariti se."
Od keramike, Amela je ambiciozno svoje rukotvorine prosirila i na oslikavanje novcanika, rokovnika, torbi i cekera, tabljica, stolova, privjesaka i jos stosta.
"Prvenstveno mi je bilo bitno i drago da se ljudima svidja moja radinost, to me ispunjavalo i podsticalo da napredujem i radim dalje. Jako sam sretna jer MANDALA je moja ljubav i uistinu me pronasla u pravom trenutku. Dodatno sam se educirala u Sarajevu, tako da imam i certifikat za mandal tackanje." Dodala je Amela.
Ko zna. Mozda i vasa "ljubav" vreba iza coska najmanjeg ocekivanja. Otvorite oci, pogotovo srce!
Potrazite Amelu na : Art from Love by Amela
"Jedna mladost, jedan svijet nade, raste tiho u srcu tvom..."
Pogledajte slideshow Amelinih umjetnina ovdje: https://fb.watch/5bh7AHanVB/