Unikati od epoxy smole

Unikatni radovi od epoxy smole stigli su i u nas Tesanj. U nastavku procitajte o cemu se radi i pozitivno se iznenadite jos jednim kreativcom u nasem malom, ali bogatome gradu.

Dragi moji,
za sve ljubitelje unikata danas ide prilog o gospodji koja je od epoxy smole napravila biznis i odusevila nas svojim umijecem i kreativnoscu.
U nastavku, predstavila nam se:
"Zovem se Sanela Kopic Ahmetovic i dolazim iz Jelaha. Krajem prosle godine ostala sam bez posla i u drugom stanju. Tada sam pocela da razmisljam kako bih mogla ispuniti svoje dane i osjecati se produktivno. Tokom skolovanja imala sam smisla za pisanje i crtanje, ali sada sam htjela naci nesto drugacije i neuobicajeno. Na drustvenim mrezama sam prvi put primjetila trend epoxy smole pa sam se dala u istrazivanje detaljnije o tome. Tako je sve pocelo." Ispricala nam je Sanela.
Radoznalnosti mi nije manjkalo ni ovaj put, pa sam pitala Sanelu da nam pojasni kako izgleda jedan proces izrade od epoxy smole:
"Kao i svaki pocetak, bilo je tu bacanja ne tako jeftinog materijala. Nije bas uvijek sve izgledalo kako sam to zamislila, ali nisam odustala. Sam proces izrade za mene pocinje oblacenjem rukavica i maske jer prilikom mijesanja epoxy smole ona reagira i ispusta paru koja je stetna ako se radi u vecim kolicinama. Smola je u tecnom stanju i mjesa se sa dvije komponente u odredjenom omjeru. Temperatura zraka nesmije biti ispod 23 stepena i povrsina mora biti 100% ravna kako bi krajnji proizvod bio idealan. Kada se smola izmjesa dodaju se zeljene boje, ukrasi, sljokice i to se sipa u silikonske kalupe gdje se susi oko 48 sati." Pojasnila je Sanela.
Teskog truda i rada nikada ne fali nasim domacim kreativcima i umjetnicima. Nisam ni sumnjala u profesionalnost i umijece moje danasnje sugovornice, obzirom da je rad sa epoxy smolom poprilicno kompleksan. No, odakle potice sva ta inspiracija i masta?
"Inspiracija dodje sama po sebi kada sjednem da radim, ali ako radim po narudzbi naravno postujuci boje i zelje osobe za koju radim. Epoxy smolu kupujem u hobby shopovima u BiH, takodjer i boje, ukrase i suho cvijece. Najteze je za silikonske kalupe koje je potrebno naruciti iz inostranstva, ali uskoce u pomoc familija i prijatelji. U samom pocetku ostala sam oko mjesec dana bez kalupa i morala odbiti mnoge narudzbe jer neiskusna i ne znajuci kako sta funkcionise nisam imala rezerve. No, kada je sav materijal tu, inspiracija jednostavno dodje sama po sebi. U principu pronalazim je svuda oko sebe." Kazala je Sanela.
Obzirom na ljepotu i prekrasnu neobicnost svega sto napravi Sanela, jako mi je drago da je rijesila problem materijala. Inspiracije zasigurno nece ponestati ubrzo, no sta je sa podrskom?
"Najveca podrska mi je porodica. Majka, sestra koja ima nevjerovatan dar za crtanje, te muz i kcerkica koja svaki predmet uvijek pogleda i kaze da joj je bas taj najljepsi cak i ono sto ja odbacim kada ne ispadne dobro, ona to zadrzi u svojim igrackama. Ne smijem izostaviti ni prijatelje koji su napravili prve narudzbe, preporucili me dalje i uskoce u pomoc sta god trebam. Imala sam srecu da upoznam i dvije djevojke, Berinu i Lejlu, koje se bave slicnim radom kao ja. Od njim sam dobila sve odgovore na moje upite i mnoge savjete. Na tome im hvala." Ispricala je Sanela.
Pocetak nikada nije lagan, ali uz ljubav prema onome sto radite i malo podrske, sve je moguce.
"Uzivam u svakoj sitnici koju napravim za nekoga i uvijek dodam jos nesto i od sebe pogotovo uz prvu narudzbu jer volim iznenaditi i uciniti ljude sretnima. Najvise izradjujem personalizirane privjeske za kljuceve s imenima, to nebi uspjeli da nije momaka iz Alfa i Omega Vukovo gdje narucujem naljepnice imena. Uvijek nadju vremena da odrade sve brzo. Izradjujem jos i ukrasne privjeske u obliku slova koji mogu na ruksake, torbe, kljuceve. Zatim podmetace za solje i case, pepeljare, tacne, te meni najdraze - nakit." Dodala je Sanela.
Ponuda osim sto je sarena bojama, takodjer je i raznovrsna. Da li mozemo ocekivati jos nesto i kakvi su Sanelini planovi za buducnosti prica mi u nastavku:
"U planu sam jos okusati se u nekim stvarima koje do sada nisam probala. Obzirom da imam kalupe kao sto su ukrasni etazeri za voce i kolace i ukrasni raznbi. Kako sam vec pomenula, nakit mi je za sada najdrazi jer sama pomisao da cu nekome uljepsati dan i odjevnu kombinaciju me obraduje. Nakit je po jako pristupacnoj cijeni, a zahvaljuci povjerenju, moji radovi su otisli na mnoge krajeve svijeta i bili dio rodjendana, bajramluka, jednom prilikom i znak paznje profesora svojim ucenicima na kraju mature i to me cini zaista ponosnom."
Mislim da ce mnogi rado ispratiti Sanelino razvijanje kreativnosti i prosirenje ove divne ponude. Meni je zadovoljstvo smo sam imala priliku upoznati zenu koja sija od inspiracije i optimizma.
Za kraj nam je porucila:
"Mastam o tome da cu jednoga dana imati svoj kutak gdje ce ljudi imati priliku pogledati moje radove uzivo. Izrada i sve ostalo do tada ostaje u moja cetiri zida ili malo vise. Muz kaze da smo ja i kcerka zauzele cijeli stan. Djevojcica igrackama, a ja svojim radovima. Zahvalna sam Bogu sto je sve oko mene prvenstveno ispunjeno ljubavlju, zdravljem i sto imam dar da napravim nesto lijepo. Srecna sam sto sam skupila hrabrosti i probala ispuniti svoje snove, zivot isuvise brzo prolazi, zato zracimo pozitivnom energijom i cijenimo sitnice. Hvala mojoj porodici, prijateljima i svima koji su podrzali i sto ce tek da podrze moj rad. Hvala i Vama na podrsci. Zelim Vam mnogo godina uspjesnog rada, lijepih vijesti i prica."
Bolju poruku za kraj ni sama ne bih mogla da porucim. Od srca se nadam da ce Sanela ostvariti sve sto je naumila, jer iskreno vjerujem u njen uspjeh i potencijal.
Hvala Vam na citanju.

Saneline radove mozete pogledati na: https://fb.watch/5DBJkT2UmN/
Sanelu mozete pronaci na: FB stranica S - epoxy
: IG profil #sa_epoxy