Ministrica zdravstva ZDK dr Aida Salčinović prisustvovala konferenciji „Zajedno za bolju hranu i bolju budućnost“
Konferencija je okupila predstavnike relevantnih institucija, međunarodnih organizacija, akademske zajednice i privrednog sektora, s ciljem razmjene iskustava i unapređenja sistema sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini.
Ministrica zdravstva ZDK dr Aida Salčinović prisustvovala
konferenciji „Zajedno za bolju hranu i bolju budućnost“
Ministrica
zdravstva ZDK dr Aida Salčinović
prisustvovala je danas konferenciji „Zajedno za bolju hranu i bolju budućnost“,
koja je održana u Zenici u organizaciji Agencije za sigurnost hrane Bosne i
Hercegovine i Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, povodom
obilježavanja Svjetskog dana hrane.
Konferencija
je okupila predstavnike relevantnih institucija, međunarodnih organizacija,
akademske zajednice i privrednog sektora, s ciljem razmjene iskustava i
unapređenja sistema sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini.
U
obraćanju prisutnima, ministrica Salčinović je istakla da Ministarstvo
zdravstva Zeničko-dobojskog kantona kontinuirano podržava aktivnosti koje
doprinose jačanju javnozdravstvenih standarda, laboratorijske infrastrukture i
saradnje između institucija, proizvođača i stručne zajednice.
- Značaj
današnje konferencije ogleda se u njenom interdisciplinarnom pristupu i
okupljanju ključnih aktera sigurnog lanca ‘od farme do stola’. Ministarstvo
zdravstva ZDK cijeni rad Instituta, inspekcijskih službi i akademske zajednice,
kao i posvećenost naših proizvođača ispunjavanju zahtjeva kvaliteta. Uvjereni
smo da će zaključci konferencije doprinijeti sigurnosti hrane, vidljivosti
domaćih proizvoda i razvoju privrede našeg kantona - poručila je Salčinović.
Ovim
prisustvom ministrica je još jednom potvrdila posvećenost Ministarstva
zdravstva ZDK unapređenju sistema sigurnosti hrane, jačanju laboratorijskih
kapaciteta i podršci partnerstvima koja povezuju nauku, praksu i javno
zdravlje.
Svjetski
dan hrane obilježava se svake godine 16. oktobra, u znak sjećanja na osnivanje
Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO). Ovogodišnja
tema posvećena je transformaciji prehrambenih sistema za otporniju, pravedniju
i zdraviju budućnost, uz poruku da „nijedna osoba ne bi smjela biti gladna niti
isključena iz pristupa sigurnoj i kvalitetnoj hrani“.
Ministarstvo zdravstva ZDK







