U Sarajevo stiže avion koji je promijenio avioindustriju sa 10 tona pomoći Katara

Sutra će na sarajevski aerodrom sletjeti jedan od najmodernijih aviona iz flote Qatar Airwaysa, a ujedno i najmoderniji koji je ikada stigao u BiH, saznaje Klix.ba.

U njemu će se naći 10 tona katarske pomoći našoj državi.


Ambasador Katara u BiH Sultan bin Ali Al-Khater će u ime šeika Tamima bin Hamada Al-Tanija, emira države Katar, uručiti vrijednu donaciju koja stiže avionom Dreamliner Boeing 787 u utorak u 12:30 sati.

Prema trenutnim informacijama, u avionu će se naći 10 tona humanitarne medicinske pomoći namijenjene građanima BiH u borbi protiv koronavirusa.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković je istakla da je Katar jedina arapska zemlja koja je do sada poslala avion pomoći BiH, uprkos činjenici da se Katar suočava s mnogo težom situacijom pandemije BiH. U Kataru je zaraženo više od 30.000 stanovnika.

Pored donacije interesantan je i avion kojim pomoć dolazi. Riječ je o avionu Dreamliner 787 Boeing koji će prvi put dotaći tlo BiH i jedan je od najvećih civilnih aviona koji je ikada sletio u našu državu.

"Radi se o avionu čiji je dizajn promijenio avioindustriju s obzirom na to da se radi o prvom putničkom avionu čiji su trup i krila napravljeni od karbonom ojačanih polimera umjesto tradicionalnog aluminija. Zahvaljujući tome, 787 ima 20 posto manju potrošnju goriva od aviona sličnih dimenzija te lako postiže maksimalnu visu od 43.100 stopa odnosno 13.100 metara i maksimalnu brzinu od gotovo 0.9 Mach (90% lokalne brzine zvuka)", rekao je za Klix.ba pilot Bakir Kalajdžisalihović koji na Boeingu 787 ima 4.000 sati leta.

Ovaj avion ima i nešto bosanskohercegovačko u sebi. Boeingov inžinjer Vedad Mahmuljin nagrađen je laskavom titulom inžinjera godine za svoj doprinos u dizajnu supermodernog Dreamlinera.




radiotesanj.ba/klix.ba