Kasno turist na granicu stiže ili otvaranje granica dva i po mjeseca nakon zahtjeva turističkih radnika

Turistički radnici liberalizaciju ograničenja ulaska stranih državljana u zemlju očekivali su mnogo ranije, a o tome govore i protesti koji su na Starom mostu u Mostaru održani 2. jula.

Iz ove perspektive poruke s tog skupa, a posebno zahtjevi izgledaju sasvim logični i nažalost tri koraka ispred odluka vlasti.

Turizam u Mostaru i Hercegovini je na koljenima, tražimo hitno otvaranje granica za državljane EU, apelovali su na početku sezone turistički radnici posebno motivirani gledajući kako se prema sezoni postavlja susjedna Hrvatska.



Hrvatske vlasti znale su koliko im je bitna turistička sezona, njoj su podredili mnogo toga, ali sada i sabiraju pozitivne rezultate. Čak sedam miliona turista boravilo je kod njih u tom periodu, a iako su rezultati na polovini prošlogodišnjih, njihovi turistički radnici spasili su ono što se spasiti dalo.

Turistički sektor u Bosni i Hercegovini pretrpio je najveći udar pandemije, a korona-kriza kod njih traje i najduže jer su prve otkaze i smanjenje dolazaka osjetili odmah početnom eskalacije širenja virusa u Kini. Hotelijeri i ugostitelji logično su prvi krenuli u otpuštanja radnika, a pitanje je koliko će vremena trebati da se vrate na stanje prije pandemije.

Da je turistički sektor u najgoroj poziciji može se vidjeti i iz neuspjele ideje turističkih vaučera u Federaciji BiH. Ideja koja je zaživjela u drugom entitetu, a provodi se u brojnim zemljama Evrope nakon optimističnih najava ocijenjena je kao loša i od nje se odustalo.

Odluka Viječa ministara BiH stupa na snagu danom donošenja, a na graničnim prijelazima će se primjenjivati od subote, 12. 9. 2020. godine u 6:00 sati. Odluka je donesena nakon konsultacija entitetskih vlasti, odnosno nakon što je Štab za vanredne situacije RS-a donio zaključak o odobravanju ulaska stranih državljana, dok Federacija BiH odavno nema ništa protiv.

klix.ba/radiotesanj.ba