Šta je trening imuniteta i kako možemo istrenirati svoj?

Sve je više dokaza da možemo učiniti mnogo više od slijepog "jačanja" imunološke aktivnosti.

"Preko prehrane i načina života učimo kako smanjiti proizvodnju oštećenih imunoloških ćelija u našem tijelu. Učimo kako eliminisati te ćelije i njihove poruke. Učimo kako zamijeniti te oštećene ćelije novim imunološkim ćelijama, neopterećenim tim porukama. To znači imuno-podmlađivanje", kaže dr Jeffrey Bland, otac funkcionalne medicine.

On smatra da je moguće preuzeti kontrolu nad imunološkom funkcijom, baš kao što možemo preuzeti kontrolu nad prehranom ili rutinom vježbanja.

"Možete izgraditi elastičnost u svom imunološkom odgovoru, baš kao što gradite mišiće. Vaš imunološki sistem neprestano tumači signale iz spoljnog svijeta, a sposobnost vašeg tijela da učinkovito i precizno obrađuje te informacije jednaka je zdravlju. Što je bolji trening, to je bolji odgovor", kaže Bland.

Kako trenirati imunitet

Spavanje: Svakodnevno spavajte sedam do osam sati.

Vježbanje: Dajte prednost redovnim svakodnevnim aktivnostima. Čak i jedan sat brzog hodanja može imati vrlo pozitivan uticaj na funkciju imunološkog sistema.

Način života: Budite svaki dan 20 do 30 minuta na otvorenom.

Stres: Učinite svaki dan nešto što vam daje osjećaj mira. Čitanje, slušanje muzike, bavljenje meditacijom... šta god vam odgovara.

Prehrana: Prehrana nije jednoznačna za sve. Nijedna dijeta neće optimizirati imunološku funkciju za sve, ali evo nekoliko razumnih smjernica:

  • Nemojte se prejedati.
  • Smanjite unos slatkiša.
  • Ograničite meso i hranu koja sadrži puno zasićenih masti.
  • Koncentišite se na prehranu s niskim glikemijskim opterećenjem. Mediteranska prehrana sjajan je primjer.
  • Povećajte unos vlakana, topivih i netopivih. To znači voće, povrće i zdrave žitarice.
  • Jedite raznoliko povrće kako biste svoje tijelo nahranili nizom fitonutrijenata koji podržavaju imunost.

Vremenski ograničena prehrana: Konzumirajte svu hranu tokom razdoblja od 10 sati, izbjegavajući hranu tokom preostalih 14 sati. Utvrđeno je da vremenski ograničena prehrana pomaže u stabilizaciji metabolizma i imunološke funkcije.

Dodaci prehrani: Kroz opsežna istraživanja tokom posljednjih 20 godina pokazalo se da su ove hranjive tvari važne za zdravu imunološku funkciju. Postoji mnogo dokaza da se mnoge hranjive tvari ne mogu samo prehranom unijeti u organizam. Samo razgovarate sa svojim ljekarom prije nego što ih dodate u svoju redovnu rutinu.

Okolina: Ograničite izloženost hemikalijama u vazduhu, vodi i hrani. To uključuje pretjeranu upotrebu lijekova koji se prodaju bez recepta, kao i proizvode za kućnu i ličnu njegu koji mogu opteretiti vaš imunološki sistem, piše mindbodygreen, prenosi 24sata.hr.

nezavisne.ba