Merkelova nagovijestila do kada će biti neophodne mjere

Njemačka će vjerovatno morati da zadrži restriktivne mjere protiv epidemije virusa korona i tokom januara, rekla je danas kancelarka Angela Merkel, a šef njenog osoblja nagovijestila je da će ograničenja biti neophodna do marta

Njemačka će vjerovatno morati da zadrži restriktivne mjere protiv epidemije virusa korona i tokom januara, rekla je danas kancelarka Angela Merkel, a šef njenog osoblja nagovijestila je da će ograničenja biti neophodna do marta.

"Imajući u vidu broj infekcija, pretpostavljamo da će restrikcije koje su na snazi prije Božića biti nastavljene do početka januara, svakako za veći dio Njemačke", rekla je Merkelova u parlamentu.

Ona je juče postigla dogovor sa liderima 16 njemačkih pokrajina o produženju mjere zatvaranja do 20. decembra, uz mogućnost ublažavanja tokom Božića da bi ga porodice i prijatelji zajedno proslavili.

Merkelova je rekla da je povećanje broja infekcija i dalje preveliko i da je broj preminulih razlog za zabrinutost.

Ona je dodala da bi vakcine mogle da stignu do 25. decembra.

Šef njenog kancelarskog osoblja Helge Braun izjavila je televiziji RTL da su pred Njemačkom "teški zimski mjeseci" i da će "ovo trajati do marta".

"Veoma sam optimistična da ćemo poslije marta vjerovatno moći da vakcinišemo sve više ljudi i da će tokom proljeća biti lakše da se održi niska stopa zaraze", rekla je Braunova.

nezavisne.ba