MADI pokreće poljoprivredu kroz nove investicije

Pandemija COVID-19 ne posustaje, astronomski rast cijena repromaterijala, nemogućnost nabavke istog kao i stalni izazovi šta nosi slijedeći dan kada je u pitanju slobodno kretanje ljudi i roba iz i prema EU – samo su neki od izazova sa kojima se proizvođači stalno bore.

Menadžment ozbiljnih kompanija nastoji uvijek obezbijediti stabilnost nabave kao i stabilnost snadbijevanja domaćeg tržišta gotovim proizvodima. Poučeni lošim iskustvom otežane nabave stočne hrane na početku pandemije i zatvaranjem granica u 2020.godini, te enormnog poskupljenja žitarica i stočne hrane u 2021.godini -  vlasnici kompanije MADI odlučili su da akvizicijom dobojskog AGROMIX-a daju svoj doprinos razvoju poljoprivrede i prerađivačke industrije u okviru domaćih kompanija.

Tako je 09.04.2021.godine u Doboju potpisan Ugovor o kupovini većinskog udjela AGROMIX-a,   između gospodina Slaviše Bukejlovića, direktora AGROMIX-a i gospodina  Edina Jabadžića, izvršnog direktora kompanije MADI.

U proteklih 25 godina svog postojanja, kompanija AGROMIX d.o.o. Doboj  izrasla je u ozbiljnog partnera specijaliziranog za proizvodnju i prodaju stočne hrane, transport, proizvodnju konzumnih jaja te proizvodnju pilećeg mesa i mesnih prerađevina.

Menadžment AGROMIX-a je nastojao kroz poslovne aktivnosti stvarati dobre temelje za budućnost, uvijek razmišljajući globalno a djelujući lokalno. Trenutno zapošljava 56 osoba, svoje proizvode plasira na domaćem tržištu, posjeduje vlastite farme uporedo razvijajući kooperantsku mrežu a što u konačnici rezultira sa 850 000 tovnih pilića na godišnjem nivou.  

Ulaskom u vlasništvo tešanjskih investitora, AGROMIX dobija priliku za novi rast i razvoj obzirom da se planiraju i nove investicije sa primarnim ciljem jačanja ratarstva i poljoprivredne proizvodnje.  Naime, svima je jasno da postoji velika ovisnost o uvozu žitarica, velike površine zemlje su neobrađene i neiskorištene, poljoprivredni proizvođači nemaju gdje da plasiraju svoje proizvode, ne postoje kapaciteti za čuvanje istih, a prerađivačka industrija nije razvijena.

U tom smislu, širenje kapaciteta proizvodnje stočne hrane, ulaganje u kapacitete za povećanje proizvodnje konzumnih jaja, proširenje na segment proizvodnje konzervirane i briketirane hrane za kućne ljubimce – su samo neki od projekata koji se planiraju realizirati u dobojskom AGROMIX-u.

Iz MADI-ja posebno ističu da će svi ovi projekti biti usmjereni na jačanje domaćih dobavljača, nova zapošljavanja, razvoj poljoprivrede, jačanje prerađivačke industrije i smanjenje ovisnosti od uvoza.

Ekonomija koja ima vlastite izvore energenata, vode i proizvodnju hrane je stabilna ekonomija. MADI i AGROMIX žele doprinijeti stabilnosti.

U Tešnju,16.04.2021.godine