Književnici dr. Melida Travančić i Safer Grbić primljeni u članstvo P.E.N.-a

Ove sedmice među 16 novoprimnjenih u članstvo P.E.N. Centra BiH nalaze se dva književna imena iz Tešnja:dr. Melida Travančić i Safer Grbić

P.E.N.
je kratica za međunarodno udruženje književnika: pjesnika, esejista i pisaca. Puni naziv udruženja glasi na engleskom jeziku: Poets Essayists and Novelists. Udruženje se sastoji od pojedinih jedinica (PEN centara), koji djeluju u okviru pojedinih zemalja i komuniciraju izravno ili preko svoje centrale PEN-a u Londonu s drugima.

O dr. Melidi Travančić sam pisao kada je odbranila doktorsku disertaciju.

Safer Grbić je rođen u Tešnju 1992. godine, gdje je završio osnovno i srednje obrazovanje. Filozofski fakultet završio je u Sarajevu gdje je i magistrirao. Prvu knjigu Noćnik čuvara Tešnja objavio je 2010. Autor je tri zbirke poetsko-esejskih zapisa od kojih je jedna publikovana u Beogradu, a književnoj sceni Srbije poznat je od ranije, kada je proglašen za među deset najboljih mladih pisaca na Balkanu od strane 50.
Organizacionog festivala kulture mladih Srbije i Drugog programa Radio Beograda.

Bio je laurent nagrade Trifun Dimić u konkurenciji mladih pjesnika sa cijelog Balkana, te je osvojio prvo mjesto na Međunarodnom festivalu Magda Simin u Srbiji.

Dr. Melida Travančić

Safer Grbić dobitnik je prve nagrade za poeziju na Sedmom međunarodnom festivalu za poeziju i kratku priču u Srbiji Mihal Babinka,

Primljen u Hrvatsko književno društvo kao najmlađi član, te je dobitnik brojnih nagrada unutar i van Bosne i Hercegovine.

PREUZETO OD : HUSEIN GALIJAŠEVIĆ