ARCELORMITTAL I VLADA ZDK IZGRADILI NOVO IGRALIŠTE OŠ ALIJA NAMETAK U ZENICI

Generalni direktor ArcelorMittal Zenica Nikhil Mehta i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić svečano su predali na korištenje novoizgrađeni sportski poligon u sklopu OŠ "Alija Nemetak" u Peharama.


 


 

Izgradnja igrališta sa pratećom infrastrukturom i rekvizitima koštala je 250.000 KM, a najveći dio sredstava osigurao je vodeći bh. proizvođač čelika, dok je Vlada ZDK putem resornog ministarstva finansirala izradu projektne dokumentacije i dio radova.

 

Ministar Kozlić zahvalio je "ArcelorMittalu" što kroz ovakve projekte pokazuje da je društveno odgovorna kompanija.

 

Naglasio je da je unapređenje oblasti obrazovanja jedan od prioriteta aktuelne Vlade ZDK-a, koja je protekle četiri godine obnovila čak 60 objekata škola i fakulteta, izgradila četiri nove škole, pet fiskulturnih sala i desetak sportskih igrališta.

 

Najavio je skori početak radova na rekonstrukciji ove prigradske škole koju pohađa 440 učenika, a gravitira joj područje sa oko 12.000 stanovnika.

 

-Za OŠ "Alija Nametak" osigurali smo preko milion maraka u sklopu aranžmana sa njemačkim KfW-om. Ova škola će sigurno biti jedna od najljepših budući da rekonstrukcija obuhvata vanjske i unutrašnje radove u školama - kazao je Kozlić, dodajući da se privode kraju i radovi na PŠ Jezero.

 

Naglasio je da je aranžman s KfW-om vrijedan 7 miliona KM, od čega jepolovina grant sredstava, a pored OŠ "Alija Nametak" obuhvatit će rekonstrukciju još sedam škola u ZDK-u.

 

Direktor ArcelorMittala rekao je da je sretan što vidi radost na licima učenika koji će koristiti ovo igralište i što će biti od koristi cjelokupnoj lokalnoj zajednici.

 

Igralište će nositi ime lokalnog NK „Drugari“, koji su nakon svečanosti odigrali revijalnu utakmicu.

 

Press služba ZDK