Doba dana kada smo pod najvećim stresom

Ujutru moramo mnogo toga da uradimo, a za to često nemamo dovoljno vremena.

Ujutru moramo mnogo toga da uradimo, a za to često nemamo dovoljno vremena.

Nerviraju nas gužva, premalo mjesta za parkiranje, kašnjenje autobusa, djeca koja se teško bude i sporo spremaju za školu, kućni ljubimac koji mora napolje, košulja koju treba ispeglati… Ne čudi zapravo da je 7.23 ujutro najstresnije doba dana.

Upravo to su nakon istraživanja zaključili naučnici u Engleskoj koji su pitali 2.000 odraslih osoba kada osjećaju najveći stres.

A zbog upornih jutarnjih stresora, koji utiču i na našu dnevnu produktivnost i ugrožavaju naše zdravlje, izračunali su da je to u prosjeku u 7.23, prenosi n1.

Zanimljivo je da ljudi osjećaju stres i prije nego što dožive svoju prvu dnevnu "dramu“.

Žene obično nailaze na svoju prvu prepreku u toku dana nešto ranije od muškaraca, u 7.50, dok se muškarci suočavaju s prvim jutarnjim problemom tek oko sat kasnije, u 8.43.

Osim što loše utiče na mentalno zdravlje, hroničan stres može izazvati ili pogoršati mnoge bolesti i stanja, uključujući kardiovaskularne bolesti, autoimuna stanja, dijabetes…

Postoji mnogo metoda za opuštanje od stresa koje je dobro naučiti i primjenjivati, a najvažnije je da shvatimo na šta ne možemo da utičemo, pa onda da se manje nerviramo oko takvih stvari, prenosi RTCG.

nezavisne.ba