Luka Modrić za 14 godina od Zrinjskog do statusa najboljeg igrača svijeta

Najbolji nogometaš svijeta za 2018. godinu Hrvat Luka Modrić prije 14 godina nosio je dres aktuelnog prvaka BiH Zrinjskog i igrao u Premijer ligi BiH, a njegov put od blatnjavih bh. terena do epiteta najboljeg igrača svijeta dokaz je da u životu ništa nije nemoguće.

Modrić je dres Zrinjskog nosio kao posuđeni nogometaš Dinama, prvu utakmicu odigrao je protiv Širokog Brijega, a u toj sezoni osvojio je trofej koji dodjeljuju navijači - "Filip Šunjić Pipa".

Navijači Zrinjskog prepoznali su veliki talent u Modriću pa su već te sezone poručili da svi igrači ovog kluba trebaju biti kao on, a nakon povratka u Dinamo, gdje je igrao nekoliko sezona, uslijedio je transfer u Tottenham i nakon toga u Real Madrid.

"Svaki dio moje karijere utjecao je na ovo što danas proživljavam u Londonu. Bitni su i moji počeci, dok sam još bio dijete, pionirski i juniorski dani, a poslije i seniorski staž. U svakoj sam ekipi svake godine nešto naučio i svako je to razdoblje bilo iznimno važno u razvoju moje karijere. I još nešto vrlo bitno, nikada u svojoj karijeri nisam preskakao stepenice, sve je išlo postepeno, ali uzlaznom putanjom. Svaka stepenica i svaki klub za mene imaju jednaku važnost i težinu. Dinamo je, naprimjer, imao veliki utjecaj. Došao sam na Maksimir kao četrnaestogodišnjak i prošao sve selekcije do seniorske ekipe. U Zagrebu sam bio sam, sve me to izgradilo kao osobu, pomoglo mi je da se osamostalim", kazao je Modrić.

Na upit da li je Dinamu zamjerio kad ga je poslao u Mostar na posudbu, Modrić kaže da ga to nije povrijedilo.

"Bile su to moje najosjetljivije godine, bilo mi je bitno da odem negdje gdje ću igrati. Otišao sam u meni nepoznatu bosanskohercegovačku ligu, ali poslije se pokazalo da je to bio dobar izbor za mladog igrača, jer sam se pripremio za velike izazove. Ta mi je etapa u karijeri puno pomogla", kaže Luka.

Luka Modrić je u dresu Dinama odigrao 94 utakmice i postigao 26 pogodaka. Dres Zrinjskog nosio je 22 puta postigavši osam pogodaka, a kao posudba igrao je i u dresu Inter Zaperšića.

Uslijedio je veliki transfer u Tottenham koji ga je platio između 20 i 25 miliona eura, da bi ga 2012. godine kao jednog od najboljih veznjaka engleskog Premiershipa u svoje redove za 40 miliona eura doveo Real Madrid.

Iako u početku nije opravdao velika očekivanja koja su od njega imali u Real Madridu, Modrić je vremenom postao jedan od najboljih igrača ove ekipe, ujedno i jedan od najboljih veznih igrača na svijetu, a kruna jedne velike i uspješne karijere stigla je u 2018. godini gdje je kao trostruki uzastopni osvajač Lige prvaka i viceprvak svijeta s Hrvatskom u potpunosti zaslužio epitet najboljeg igrača svijeta i dobio Zlatnu loptu.

Modrić je samo još jedan u nizu dokaza da u životu ništa nije nemoguće i da se uz vrijedan rad i trud, kao i uz veliku dozu sreće, mogu ostvariti, čak i premašiti ljudski snovi.